Jocurile foamei

The-Hunger-Games Titlu românesc: Jocurile foamei
Titlu original: The Hunger Games
Autor: Suzanne Collins
Editura: Nemira
Nr. pagini: 320
Link comandă: Libris.ro

 

Rezumat:
Într-un viitor postapocaliptic, America de Nord nu mai există. Acum teritoriul se numește Panem și este alcătuit din 13 Districte și Capitoliu, sau mai degrabă 12 districte, căci al 13-lea a fost distrus de Capitoliu în urmă cu peste 70 de ani, într-o revoltă. Pentru a le reaminti oamenilor cine deține puterea, președintele Capitoliului și al întregului Panem a înființat un concurs anual numit Jocurile Foamei, unde participă 24 adolescenți: câte un băiat și o fată din fiecare district. Cei 24 sunt aruncați într-o arenă în natură, o arenă mortală, cu o mulțime de capcane, unde sunt obligați să se ucidă între ei, până numai unul rămâne viu și este declarat învingător. Recompensa învingătorului? O viața bogată pentru el/ea și familia sa până ce va muri, cât și anumite beneficii pentru districtul său în următorul an.
Katniss Everdeen e o tânără de 17 ani, care, deși și-a scris numele în peste 20 de bilete din bolul pentru extrageri, speră, ca oricare dintre adolescenți, să nu ajungă tribut în Jocurile Foamei. Nici nu ia în considerare că ar putea fi aleasă micuța ei soră, care are doar un bilet cu numele ei printre atât de multe altele, însă sorții nu sunt de partea lor, iar Katniss nu-și poate lăsa sora să meargă la moarte sigură, oferindu-se voluntar. Alături de ea, este ales să meargă Peeta Mellark, fiul brutarului din districtul lor, un băiat care a ajutat-o în cel mai greu moment al vieții ei. Mentorul lor, Haymitch, este un bețiv în toată regula, dar are misiunea de a le da sfaturi pentru a câștiga jocurile.
Katniss trage foarte bine cu arcul, iar Peeta e foarte bun la camuflaj, însă cum vor putea ei să supraviețuiască tributurilor profesioniste din districtul 1 și 2 care au fost antrenați de mici să ucidă? Cum va reuși mentorul lor să-i mențină în viață pe amândoi? Cum vor reuși ei să câștige împreună a 74-a ediție a Jocurilor Foamei, când regulamentul impune să fie doar un învingător?

Aș recti cartea?
Prea curând nu … în primul rând pentru că mi-a rămas foarte bine imprimată în minte, în al doilea rând deoarece mai sunt multe cărți pe care mi-am propus să le citesc. Am văzut și ecranizarea volumului și consider că e impresionant de bun filmul, aproape la fel de bun ca și cartea, dar cu siguranță voi reciti, cu drag, cândva această carte.

Advertisements

2 thoughts on “Jocurile foamei

  1. Mda, și mie mi s-au părut mult prea mediatizate, motiv pentru care n-am vrut să le citesc. De obicei astea prea mediatizate nu sunt chiar atât de excepționale. Totuși, sunt unele, ca Jocurile foamei, care chiar merită citite, nu dezamăgesc cititorii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s