Un veac de singurătate

Titlu românesc: Un veac de singurătate

Titlu original: Cien años de soledad

Autor: Gabriel Garcia Marquez

Editura: Rao

Linkuri comandă:  Libris   

 

 

 

 

Acţiunea acestei cărţi se derulează pe o perioadă de peste o sută de ani şi ne prezintă istoria unui sat columbian numit Macondo, pe lângă ascensiunea şi prăbuşirea familiei Buendia. De-a lungul acestui timp, satul Macondo luptă împotriva unor calamităţi precum, războiul, insomnia, ploile abundente şi seceta îndelungată.

Acțiunea cărții urmăreste viața lui José Arcadio Buendía, întreprinderile sale îndrăznețe, temperate de prudența Ursulei – soția sa, viața fiilor – dintre care se remarcă Aureliano, colonel și erou legendar al războiului civil -, nepoților și strănepoților lor, pe parcursul a 6 generații. O dată cu succesiunea generațiilor, este prezentată și viața satului, în care civilizația înlocuiește treptat simplitatea naturală, culminând cu înflorirea artificială adusă de instalarea companiei bananiere ce va fi urmată de declinul localității, recucerită de natura luxuriantă.

În jurul Ursulei, mama care conduce gospodăria, vor gravita toate celelatate personaje. Prin ochii ei, vedem felul în care evoluează soțul, copii, nepoții și strănepoții, după ce trec prin diverse încercări și întâmplări. De-a lungul vieții, Ursula se ghidează după vorbele bătrânilor care o îndrumă și o ajută să supraviețuiască peste o sută de ani. Își păstrează încrederea în ordinea firească lucrurilor, și ea este cea care va veghea asupra conduitei fetelor din familie, ea le va învăța cum să întrețină gospodăria și echilibrul în viața de cuplu. De asemenea, le va dezvălui fetelor secrete ale leacurilor din străbuni care ar putea să le vindece și de cele mai cumplite boli. Atunci când povara anilor o apasă și simte că nu mai poate controla anumite lucruri, cu calm, le lasă în voia destinului.

Celelalte personaje feminine, Pilar Ternera – ghicitoarea, Rebeca, Remedios, Amaranta, se lasă dominate de simțuri, sunt pătimașe fie în iubire, fie în ura lor, şi doar Fernanda, prin educația și temperamentul ei, reușește să păstreze într-o oarecare măsură tradițiile și buna orânduire a lucrurilor în casa coplesită mereu de sosirea neîncetată a familiei și prietenilor care pleacă și se întorc, mereu mai mulți și mai tulburători.

Atunci când în Macondo este trasă calea ferată, destinul satului se schimbă. Evenimente precum instalarea companiei bananiere vor aduce un suflu nou. Apoi încep ploile care durează neașteptat de mult: patru ani, unsprezece luni și două zile, timp în care vor transforma totul în canale pline de apă murdară și mult noroi.

După ploaie urmează o perioadă nesfârșită de secetă, iar oamenii încep să moară în număr tot mai mare și satul, după o uimitoare ascensiune, devine din nou aproape pustiu ca la început, lipsit de culoare și vivacitate, rupt total de restul lumii.

Un sfat pentru cei care n-aţi citi încă acest volum: În timp ce citiţi cartea, alcătuiţi şi un arbore genealogic pentru a nu confunda personajele, fiindcă apar 6 generaţii de membrii ai familiei Buendia, cu nume asemănătoare.

Advertisements

2 thoughts on “Un veac de singurătate

  1. Ce original a fost si Marquez asta … a gasit si el 3 – 4 nume si le-a pus la toate peronajele din 6 generatii.
    Plus ca sa stea o parte din barbatii familiei Buendia un secol sa descifreze un text, ca sa afle ca textul spune ca li se stinge familia cand vor reusi sa inteleaga textul, mie mi s-a parut de-a dreptul hilar.
    In fine, nu stiu cum e cu altii, dar pe mine nu m-a impresionat cartea in niciun fel.

  2. Nu ma omor dupa cartile lui Marquez sincer, dar stiu multa lume care le iubeste.
    Pe mine faptul ca are propozitii lungi si intortocheata ma dispera. Uit unde a inceput propozitia pana o termin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s